Noen inntrykk fra BETT 2016

Collage med diverse bilder fra BETT 2016

Tags

Det norske klasserommet

Også i år har IKT-Norge organisert en felles stand for en rekke norske edtech-miljøer på BETT. The Norwegian Classroom samler 16 selskaper (Conexus, Kahoot, Kikora, Creaza, Oppad, Moava, Mobilskole, Gyldendal, Itslearning, Aschehoug, CappelenDamm, Atea, Visma, Cyberbook, Clarify og Skill) som alle satser internasjonalt. Paviljongen ble offisielt åpnet torsdag av bl.a. Tone Tellevik Dahl (byråd utdanning Oslo) og Anita Krohn Traaseth (direktør i Innovasjon Norge). Krohn Traaseth trakk fram viktigheten av samarbeid mellom de norske aktørene og at 'kaken' (det internasjonale markedet) er mer enn stor nok til å dele. Tellevik Dahl trakk fram edtech som viktig for å gi dagens unge den nødvendige kompetansen for fremtidens jobber som vi fortsatt ikke vet hva blir. Tellevik Dahl trakk også fram viktigheten av programmering for fremtiden - Oslo kommune vedtok i fjor høst at alle fjerdeklassinger skal få introduksjon til programmering gjennom aktivitetsskolen.

Tone Tellevik Dahl og Anita Krohn Traaseth under åpningen av Det Norske Klasserommet

Realfag + Kunst og håndverk = sant!

Helt øverst i hjørnet av den gigantiske messehallen på BETT fant vi “Steam Village”. STEAM er det nye STEM! - altså realfagene (Science, Technology, Engineering, Mathmatics) pluss kunst/håndverk (Art). Det er jo en selvsagt kombinasjon for mange som driver med koding, robotikk, 3D-printing osv, men kanskje et aspekt som litt for ofte glemmes når vi snakker skolepolitikk?
I “Steam village” er BBC med sin Micro:Bit og mange av deres partnere. Helt siden BBC lanserte sin Micro:Bit for nesten et år siden har undertegnede klødd i fingrene etter å få tak i en. På konferansen Spill og Koding i skolen i Bergen sist oktober fikk vi høre mye om BBCs mest ambisiøse utdanningsprosjekt på 30 år: en programmerbar mikro-computer som deles ut (gratis) til alle landets 11-åringer. Forfatteren poserer med Micro:Bit

Dessverre er det fortsatt ikke mulig å få kjøpt den, men så snart alle Storbritannias 11-åringer har fått utdelt hver sin - så kommer den for salg også til oss på kontinentet. Før sommeren håper vi! I mellomtiden er årets BETT full av fantastiske ressurser som kan brukes i kombinasjon med Micro:Bit. 

Kristine og Carrie Ann

I Steam Village fant vi Raspberry Pi foundation, samt Code club UK etc. Her foregår lynkurs i koding hele dagen, og det er fullt mulig å kun oppholde seg i Steam Village hele dagen. Her traff vi også igjen Carrie Ann Philbin fra Raspberry Pi Foundation som holdt et av de aller mest populære foredragene (+ workshop) på konferansen om spill og koding i fjor. Carrie Ann kommer gjerne tilbake til Norge, og vi skal gjøre vårt beste for at det skal skje!

Microsoft + Minecraft EDU = Minecraft: Education Edition

Like før BETT 2016 kom nyheten om at Microsoft overtar Minecraft EDU, en versjon av det ekstremt populære spillet som er spesielt utviklet for klasseromsbruk (blant annet med en lærer-rolle som kan kontrollere mange aspekter av spillet). En stor del av Microsoft-standen i år domineres av Minecraft: Education edition (nytt navn). Det er foreløpig ikke utviklet veldig mye nytt fra den versjonen vi kjenner fra før, men her kommer det nok mye nytt framover mot lansering til sommeren.Snapshots fra Microsofts Minecraft-standStikkord fra en rask prat med representanten på stand: lettere å installere (mange av oss har slitt med å få en Minecraft EDU server til å kjøre), bedre oversikt (for lærer) over hvem som gjør hva, mulighet for å bruke hjemmefra for elevene etc. Det hørtes for meg ut som om Minecraft: Education edition kun vil være tilgjengelig for brukere av Office365 - noe som kan være grunn til bekymring for skoler som ikke har eller ønsker å benytte dette. Minecraft har vist seg å være et godt verktøy for læring i mange sammenhenger, så jeg håper egentlig ikke dette viser seg å være riktig.

Koding, koding, koding

I år som i fjor er veldig mange av utstillerne fokusert på ressurser, verktøy og dippedutter for å jobbe med koding/programmering i skolen. Mange norske barnehager har etterhvert investert i Bee-bot, en liten programmerbar bie som også passer for de yngste elevene. Nå har det kommet en ny generasjon av denne glade, lille saken: En Blue Bot. Forskjellen er at du kan se elektronikken inne i biekroppen, og den kommer med bluetooth som gjør den programmerbar fra telefon eller andre enheter. Denne versjonen vil trolig også passe de litt eldre elevene. I tillegg finnes en rekke programmerbare roboter, fra Lego Education til byggesett basert på Raspberry Pi, Micro:bit og mange andre.Bee bot neste generasjon  Programmerbar liten robot bygd på raspberry pi